Informații despre mâncare sănătoasă

Informații despre mâncare sănătoasă


Proteina

Cea mai importantă funcție a proteinelor este și cea mai cunoscută: dezvoltarea și menținerea masei musculare. Dacă îți dorești să îți construiești masa musculară, trebuie să faci sport. Chiar și cea mai bună alimentație nu poate înlocui activitatea fizică. Dacă activitatea sportivă este suficient de intensă și stimulează corect mușchii, fibrele musculare vor crește în grosime. Această dezvoltare poate fi susținută printr-o alimentație inteligentă, bogată în proteine.

Pentru o creștere musculară optimă în timpul antrenamentelor intense, ar trebui să consumăm mai multe porții de aproximativ 20-25 g de proteine distribuite pe parcursul zilei. Cele mai multe cercetări arată că proteina din zer (whey protein) este cea mai bună sursă pentru acest scop. Laptele conține două proteine principale: cazeina (80%) și proteina din zer (20%).

Acestea acționează diferit în organism. Proteina din zer se digeră mai rapid și susține mai eficient dezvoltarea musculară în timpul antrenamentului specific. Astfel, pentru sportivi, avantajul clar îl are proteina din zer. Necesarul proteic al oamenilor depinde în primul rând de vârstă. Organizații de sănătate, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recomandă de mult timp un aport de 0,8 g proteină per kilogram corp pentru adulți. Astăzi, mulți specialiști consideră rezonabil un aport ușor mai mare, de aproximativ 1,0 g per kilogram corp.

În orice caz, este mai eficient să consumăm proteinele în porții mici distribuite pe parcursul zilei decât într-o singură masă mare. Sportivii au nevoie de mai multe proteine comparativ cu persoanele sedentare. În timpul antrenamentelor intense, sportivii au nevoie de un aport suplimentar de proteine pentru susținerea proceselor de refacere și recuperare musculară. În funcție de tipul sportului și intensitatea antrenamentelor, necesarul de proteine poate fi cu 10–70% mai mare față de cel al persoanelor care nu practică sport regulat.

protein_1920x803px


Calorii

Există teorii care par adevărate, dar care în realitate nu sunt. Una dintre ele este afirmația „O calorie e întotdeauna o calorie”. Aceasta susține că indiferent dacă o calorie provine din carbohidrați, grăsimi sau proteine, ea ar avea același efect asupra greutății corporale. Pentru ca această afirmație să fie adevărată, carbohidrații, grăsimile și proteinele ar trebui să genereze aceleași reacții în organism. Însă studiile demonstrează clar că nu este cazul. De exemplu, proteinele cresc consumul caloric după masă mai mult decât carbohidrații sau grăsimile.calories_1920x803px

Zahăr

Principalele surse de energie ale organismului nostru sunt carbohidrații și grăsimile. Cele mai comune surse de carbohidrați sunt amidonul din cereale și cartofi, precum și zahărul obișnuit. Consumul excesiv de carbohidrați duce la o producție continuă a hormonului insulină în pancreas. Una dintre consecințele acesteia este inhibarea puternică a descompunerii grăsimii corporale. În timp, crește și riscul apariției bolilor, precum diabetul sau ficatul gras. Reducerea zahărului este, astfel, o alegere sănătoasă pentru mulți dintre noi. Produsele Chief® nu conțin zahăr adăugat. Singurele cantități mici de zahăr provin din lapte, ingredientele din zer și fructele procesate, care conțin zaharuri naturale.

sugar_1920x803px

Lactoză

Lactoza (zahărul din lapte) este o sursă importantă de energie pentru bebeluși. Totuși, odată ce încetăm să consumăm lapte, pierdem de obicei capacitatea de a digera lactoza și devenim intoleranți la aceasta. La nivel global, aproximativ două treimi dintre adulți sunt considerați a fi intoleranți la lactoză. Prevalența și severitatea intoleranței la lactoză variază de la țară la țară și de la persoană la persoană. Băuturile și budincile proteice Chiefs® sunt fără lactoză și, prin urmare, pot fi consumate fără probleme de persoanele intolerante.

 lactose_1920x803px

Carbohidrați

Termenul englezesc „Lower Carb” înseamnă „cu un conținut redus de carbohidrați”. Carbohidrații sunt principalele surse de energie pentru organismul nostru. Aceștia includ, în special, zahărul obișnuit și amidonul. Încă din secolul al XIX-lea, englezul William Banting a descoperit că pâinea și făina în exces duc la acumularea kilogramelor. Astăzi, știm mai multe despre acest fenomen. Atunci când consumăm carbohidrați, glicemia crește rapid. Ca reacție, pancreasul secretă hormonul insulină. Partea bună este că insulina normalizează nivelul zahărului din sânge. Partea mai puțin bună este că, simultan, insulina blochează arderea grăsimilor, iar depozitele de grăsime rămân neschimbate. Astfel, evitarea carbohidraților în exces este benefică într-o dietă echilibrată, iar conceptul „lower carb” nu este doar o modă trecătoare, ci o recomandare valabilă pentru mulți dintre noi.

carbohydrate_1920x803px

Aminoacizi

Aminoacizii sunt elementele care alcătuiesc proteinele, fiecare proteină din alimentația noastră conținând aproximativ 20 de aminoacizi diferiți. Cantitatea și tipul de aminoacizi determină cât de eficient sunt utilizate proteinele respective în organism. Dacă o proteină conține mulți aminoacizi esențiali, eficiența utilizării acesteia este foarte mare. În sport, este deosebit de important aminoacidul esențial leucina. Proteina din zer conține o cantitate mare de leucină și este, prin urmare, ideală pentru sportivi.

amino_acids_1920x803px
Înapoi la blog